WELCOME TO RIVER DAVES PLACE

30amp with 2 ac’s

bldrinker

Well-Known Member
Joined
Sep 28, 2011
Messages
4,470
Reaction score
7,425
Anyone have first have experience with 30amp service with 2 ac’s.

I’m trying to talk my wife out of a 40’ 3slide jobber in favor of a momentum 28g. But they only sell the momentum bumper pull with 30amp even with the second ac.

I’m scared this will be an issue.

shit I may have even asked ya’ll this. I’m going crazy trying to find the right unit.
 

Uncle Dave

Well-Known Member
Joined
Sep 7, 2008
Messages
8,628
Reaction score
8,635
Unless you are talking about something less than a 13.5 - It will most likely be an issue without soft start kits for sure, the hot restart is the killer load, you get 2 of those happening concurrently you'll pop a 30 amp breaker.
 
Last edited:

bldrinker

Well-Known Member
Joined
Sep 28, 2011
Messages
4,470
Reaction score
7,425
It will be an issue without soft start kits for sure.
Supposedly they have acs with soft starts and somehow it automatically drops load so the breaker don’t trip.

I’m reading that I might get away with both ac’s being in but not even the fridge can be on electric.

60k for a trailer and I have to pick and choose what I run sucks.
 

dirtslinger2

Well-Known Member
Joined
Mar 8, 2011
Messages
281
Reaction score
462
I can run my 2 AC's on 30amps. I have one those "things" on my control panel and tell the coach how many amps I have coming in. Only time I've had issues is at Big Bend where their power is a little janky, and I trip their 30amp breaker repeatedly Anywhere else I haven't had any issues running on 30amp service..
 

Done-it-again

Well-Known Member
Joined
Apr 3, 2016
Messages
5,205
Reaction score
4,953
Should be good as the fridge will be on propane and will not be running on electric when running the gen.

You might not be able to use both airs and the mirco though.
 

Singleton

Well-Known Member
Joined
Feb 5, 2008
Messages
14,036
Reaction score
14,822
I run 2 13.5AC’s on 30amp. I added the softstarts to reduce risks
Not issues
 

Singleton

Well-Known Member
Joined
Feb 5, 2008
Messages
14,036
Reaction score
14,822
What else can you run with both ac’s going?

when running on the gen (5500 EFI), I turn the front AC off when we run the microwave. Besides that, never been an issue. To be honest most summer camping we are wired in, and use gen when traveling point A to B and usually only run rear AC when eating lunch. Very limited boondocking in summer.

when plugged into a site for an extended period of time, I run the refrig and feeezer off electric and have that wired to plug directly into 20amp breaker on pedestal. Don’t worry about microwave when plugged into pedestal. I also have an EMS on the trailer.

Only time I pull close to 30amp is when everything is running through trailer and microwave cycles up and wife hits the microwave at same time
 

LazyLavey

Well-Known Member
Joined
Jan 20, 2017
Messages
2,847
Reaction score
3,989
No issues running a 1350s on 30amp

This little EMS thingy here monitors current and will redirect power while running 2 a/c on 30amp...

It will temp shut down compressor on 1 a/c if I use the micro and so on...
IMG_1805.JPG
 

JB in so cal

Well-Known Member
Joined
Dec 19, 2007
Messages
6,478
Reaction score
5,543
No issues running a 1350s on 30amp

This little EMS thingy here monitors current and will redirect power while running 2 a/c on 30amp...

It will temp shut down compressor on 1 a/c if I use the micro and so on...
View attachment 1030067
was this something you had installed after purchase of installed at manufacturer?
 

Rbcconst

Well-Known Member
Joined
Nov 20, 2016
Messages
1,490
Reaction score
972
Anyone have first have experience with 30amp service with 2 ac’s.

I’m trying to talk my wife out of a 40’ 3slide jobber in favor of a momentum 28g. But they only sell the momentum bumper pull with 30amp even with the second ac.

I’m scared this will be an issue.

shit I may have even asked ya’ll this. I’m going crazy trying to find the right unit.

You can upgrade the panel to a 50amp. Not sure what todays pricing is.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
 

rivermobster

Club Banned
Joined
Dec 28, 2009
Messages
42,602
Reaction score
25,836
Anyone have first have experience with 30amp service with 2 ac’s.

I’m trying to talk my wife out of a 40’ 3slide jobber in favor of a momentum 28g. But they only sell the momentum bumper pull with 30amp even with the second ac.

I’m scared this will be an issue.

shit I may have even asked ya’ll this. I’m going crazy trying to find the right unit.

A 28ft trailer will seldom need both AC's running.
 

DLC

Well-Known Member
Joined
Jan 18, 2013
Messages
5,536
Reaction score
6,326
I had a Winnebago on 30 amp
ran both airs and a microwave they have something in the wiring…. When we turn on micro it would shut of ac compressor on one unit

i had an Intellitec deal same as post 10
 

LazyLavey

Well-Known Member
Joined
Jan 20, 2017
Messages
2,847
Reaction score
3,989
Mfg installed....

I'd check what the cost would be to have a EMS installed... may be worth it

Another option, if you're handy at electrical (or have a "guy") is to rewire one a/c to bypass the coach and run that a/c directly into the 20a plug on the campground pedestal.

I installed a second a/c on my SILs 5er. replaced the bedroom vent with an a/c and it plugs directly into a 20 amp with an extension cord. Completely bypassing the coach electronics. like Bpracing did.. won't work when dry camping and using a genny unless you can switch over to run all on genny

I considered converting to 50A but anything I read looks fairly complicated and not worth it for me.. I have a simple mind
 
Last edited:

Icky

Well-Known Member
Joined
Jan 11, 2015
Messages
5,912
Reaction score
6,385
If you camp and its much over 100 degrees youll need both.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
I agree, my 28 weekend warrior needed both running to keep it comfortable past 100ish. And I'm thinking about adding a 3rd to my 40 genesis for those 110+ days
 

Rbcconst

Well-Known Member
Joined
Nov 20, 2016
Messages
1,490
Reaction score
972
I agree, my 28 weekend warrior needed both running to keep it comfortable past 100ish. And I'm thinking about adding a 3rd to my 40 genesis for those 110+ days

We had a weekend warrior 3705, 2 roof top ac’s and added a portable ac ducted out of the fresh air vent that was low on the wall.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
 

ArizonaKevin

Well-Known Member
Joined
Aug 16, 2015
Messages
2,862
Reaction score
3,509
Reading this is real interesting to me, I have always been under the impression that with 30amp you are stuck at 1 AC unit. We were at havasu landing the other weekend and were struggling with our 30ft rv with just one unit.

Those of you that have added a unit to your 30amp setup, ballpark cost?
 

Icky

Well-Known Member
Joined
Jan 11, 2015
Messages
5,912
Reaction score
6,385
We had a weekend warrior 3705, 2 roof top ac’s and added a portable ac ducted out of the fresh air vent that was low on the wall.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
I will add the 3rd to the rear vent and just run an extension cord to the park power. It will be out of the way on the roof, and I don't need it anywhere else but the river.
 

Uncle Dave

Well-Known Member
Joined
Sep 7, 2008
Messages
8,628
Reaction score
8,635
just for snicks whats the brand of 13.5's ? Is it coleman or dometic?

I want to look up the running amp draw and see where it is according to the manufacturer.
 

yz450mm

Well-Known Member
Joined
Jun 10, 2013
Messages
2,486
Reaction score
3,631
For reference, I can run all 3 ac units on the 5500 generator no problem, as long as the electric hot water heater element is off. I think you would be fine, just remember to kick one of the AC compressors off before using the microwave.

An inline surge protector/voltage monitor is always a good idea, especially if you're going to be pulling a bunch of power from the park supply.

Amazon.com: Camco 50 Amp RV Power Defender Voltage Protector/Monitor with Integrated Surge Protection, Designed with Easy to Use PowerGrip Handles (55306): Automotive
 

STV_Keith

Well-Known Member
Joined
Mar 25, 2009
Messages
2,592
Reaction score
1,053
My RV has two 15k A/C's. When ambient temp was under 100, I could run them both off a 30a circuit here at the house. I generally set one 2-3 degrees different from the other, so they don't try to start at the same time. Since it's been over 100, I've popped the 30a once or twice. Bought this Camco "Maximizer" and ran an extension cord from the house (different circuit) to make up the difference. No problems since.

 

SpectraPat

Well-Known Member
Joined
Mar 21, 2013
Messages
470
Reaction score
325
 

Waffles

Banned
Joined
Jul 12, 2012
Messages
5,422
Reaction score
9,575
My 30a system runs both of my units through the intellitec system.
I took this screenshot a while back because I wanted to see what the amperage pull was when we ran 1 ac unit down the road and this is what I got. Mind you, fridge was set to AC, living room A/C was on High and we had 2 tower fans going at the same time.

D37B61C0-13EF-46DF-A3A3-52D720B5D6F0.jpeg


I’ve also retrofitted a portable standalone unit to run and exhaust out of the passenger side window for those days that hit triple digits

D4745F7B-BD28-43AE-9948-D43727FAA8A6.jpeg

2A7EA745-A3EF-454C-9929-0DA7055ECF01.jpeg
 

Waffles

Banned
Joined
Jul 12, 2012
Messages
5,422
Reaction score
9,575
I’ve been meaning to do this mod but I got way too lazy before the season started and the heat ramped up. My current setup is working pretty well so I’ll probably tackle this towards the end of the year

 

Singleton

Well-Known Member
Joined
Feb 5, 2008
Messages
14,036
Reaction score
14,822
I’ve been meaning to do this mod but I got way too lazy before the season started and the heat ramped up. My current setup is working pretty well so I’ll probably tackle this towards the end of the year


very similar to what I did for my 3rd AC.
 

RCDave

Well-Known Member
Joined
Jun 27, 2011
Messages
9,574
Reaction score
15,120
Ive run both my 15k units off 30 amp. They key is to make sure the batteries are fully charged, inverter is off, passengers keep lights an other 12v accessories to a minimum. And turn the temp control below where they will shut off and cycle. I've metered mine at 12 to 13 amps steady state
 

HB2Havasu

Well-Known Member
Joined
Nov 4, 2015
Messages
3,375
Reaction score
6,570
You should see if Momentum can put in a 50amp panel in the 28’er with (2) 15K BTU A/C’s. I’m guessing they’re running (2) 13.5K BTU A/C’s off of (1) 30 Amp Breaker? That’s fine up to about 95F. When you go north of that it’s going to be hot af in there! J/S
 

Riverryder

Well-Known Member
Joined
Aug 15, 2019
Messages
1,340
Reaction score
1,167
Is this a new momentum with 30amp?

I pick my new reflection next week that’s 50 amp. Thought they all came 50 amp now
 

Backlash

Well-Known Member
Joined
Jan 14, 2011
Messages
8,504
Reaction score
12,561
We run two AC's, a refer and two TVs in our old 36'er, but we're also on a 50 amp. Another thing to consider would be the insulation in the RV. Our old faithful gets so cold that we have to turn down the AC units to keep comfortable. We are in Parker, with little to no shade nearby. We have a generator but have never had to use it. 🤷‍♂️
 

bldrinker

Well-Known Member
Joined
Sep 28, 2011
Messages
4,470
Reaction score
7,425
Is this a new momentum with 30amp?

I pick my new reflection next week that’s 50 amp. Thought they all came 50 amp now
It’s how they build the 28G. I don’t think they even give a 50amp option.
 

ka0tyk

Warlock Performance Boats Merchandise Connections
Joined
Oct 4, 2010
Messages
8,066
Reaction score
7,641
I don’t get why trailers and rvs don’t just do 50 amp. The cost is almost nothing in comparison between the two. I can run both our furrion 15.5s off one 30a leg of our generator no issues. But that’s just the acs. No cooktop no fridge etc. we also have soft starts. If you were gonna do it I’d set the temp to 60 so they aren’t clicking on/off the whole time. That’s the killer if they both try to start up at the same time.
 

Flying_Lavey

Dreaming of the lake
Joined
Feb 13, 2008
Messages
17,837
Reaction score
12,777

Jesus! Here's a $12 part that accomplishes about the same thing.....
 
Top