WELCOME TO RIVER DAVES PLACE

Reverse question

Ultra912

Well-Known Member
Joined
Jun 2, 2015
Messages
311
Reaction score
216
I noticed recently my boat w/Bravo one doesn't move very responsive when engaging reverse. This weekend I noticed that the prop doesn't engage until I throttle it a wee bit. Is this a sign of problems to come? 2004 Shockwave Tremor
 

Shrub Lurker

Well-Known Member
Joined
Oct 5, 2018
Messages
645
Reaction score
482
sounds like a cable adjustment at worse a cable. does it shift okay otherwise from neutral to forwards? has anything changed or other work recently performed?
 

Ultra912

Well-Known Member
Joined
Jun 2, 2015
Messages
311
Reaction score
216
Operates/functions normal. Shifts ok. I'll have my cables checked out. The steering wheel seems a little stretched also.
 

ONE-A-DAY

Well-Known Member
Joined
May 21, 2010
Messages
13,343
Reaction score
12,767
I noticed recently my boat w/Bravo one doesn't move very responsive when engaging reverse. This weekend I noticed that the prop doesn't engage until I throttle it a wee bit. Is this a sign of problems to come? 2004 Shockwave Tremor
I would drain the lower unit oil and check for pubes on the drain plug as well as a burnt odor, that is a bad sign. If not its likely just a cable, you can adjust them on the linkage that is mounted on the inside of the transom. Typically a cable comes from the shifter to the linkage, and then a smaller cable leaves the linkage and enters the drive. I would also check it on land and see if its engaging, ie will the prop spin when you put it in reverse.
 
Top